X
Annons
X

Vad händer om SD får en vågmästarroll?

Både Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin har gjort utfästelser om att det block som blir störst i valet ska få bilda regering. Man är inte beredd att med Sverigedemokraternas hjälp fälla en regering i en misstroendeomröstning. Det svaret löser dock inte frågan om regeringsmakten. Möjligheten att bilda regering är en sak, den praktiska förmågan att faktiskt styra landet är en annan.

Det är sannolikt att Sverigedemokraterna tar plats i riksdagen efter valet. I genomsnitt har partiet fått mer än 4 procent i opinionsmätningarna den senaste tiden. Trots det har diskussionen om vilka effekterna av SD i riksdagen skulle bli för en kommande regering ofta varit svävande. Statsminister Fredrik Reinfeldt har exempelvis menat att det är olämpligt att tala om ett scenario med SD i riksdagen därför att man skulle öka sannolikheten för att ”prata in” partiet.

Idag presenterar forskningsinstitutet Ratio rapporten ”Vem ska regera med vem?” på ett seminarium i Almedalen. Samtidigt kan vi presentera nya opinionssiffror som pekar mot att det finns väsentliga skillnader mellan hur partiernas väljare ser på blocköverskridande samarbete.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X