Vad händer när vi blir allt mer övervakade?

Panelen.
Panelen. Foto: Christoffer Rydland/Jennifer Sandström/Marko Säävälä/TT

PODD | 30 oktober. Mer och mer data samlas in om oss. Ibland läcker datan, ibland vill politiker och myndigheter använda den för att skapa ett tryggare samhälle. Hur ska vi förhålla oss till det, och vad kan vi göra för att skydda vårt privatliv i en allt mer digitaliserad värld?

Under strecket
Publicerad
Annons

I dagens podd diskuterar vi den ökade mängd data som samlas in om oss, och vad det innebär för övervakning, säkerhet och rätten till privatliv.

Idén till podden uppstod förra veckan, när det framkom att det finska psykoterapiföretaget Vastaamo hade utsatts för en hackerattack, där patientjournaler innehållande känslig information blivit stulna. Den stulna patientinformationen användes sedan för att skicka utpressningsbrev, där mottagarna krävdes på en lösensumma om 500 euro, alltså cirka fem tusen kronor, för att stoppa spridning av informationen. En av mottagarna var en finsk riksdagsledamot.

Och det här sätter fingret på något allvarligt i vår allt mer digitala tidsålder – det finns mer och mer information om oss lagrad på olika platser, där olika mer eller mindre nogräknade aktörer kan göra intrång. Den här informationen kan sedan användas för att utpressa oss, eftersom även den som har alla renast mjöl i påsen ibland gör sådant som hen inte vill ska komma till allmän kännedom.
Hur förhåller vi oss till det? Jesper Sandström diskuterar frågan med Anne-Marie Eklund Löwinder, säkerhetschef på Internetstiftelsen, och Erik Lakomaa ekonomie doktor och forskare vid Handelshögskolan i Stockholm.

Lakomaa hänvisar i podden till en doktorsavhandling om övervakning och integritet, av Markus Naarttijärvi. Den finns att läsa här.

Efter reklamen visas:
Vad händer när vi blir allt mer övervakade?
Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons