Annons
Krönika

Annelie Östlund:Vad händer när roten till det onda inte är bankerna?

När Lehman Brothers kraschade ryckte stater och centralbanker runt om i Europa och USA in med garantiprogram, utökad insättningsgaranti, massor av likviditet och kapital för att rädda rader av banker och bolåneinstitut i akut kris.

Under strecket
Publicerad

KRÖNIKA Men vad händer när roten till det onda inte sitter i bankerna, utan i bankernas direkta eller indirekta garanter – staterna? Vem eller vilka kan gå in, styra upp och överta ägandet i, och kontrollen av, inte bara en stat utan en rad stater vars problem ser ut att ha vuxit dem över huvudet?

För ett par veckor sedan skrev SvD Näringsliv om hur upp och nedvända världen kan te sig när kreditmarknaden oroar sig mer för att krisländer som Spanien, Italien och Portugal ska ställa in betalningarna än att större svenska industribolag som Volvo och Scania ska göra det. Det kostar till exempel runt fem gånger så mycket att försäkra ett femårigt lån till Portugal än att försäkra ett liknande lån till ett volatilt börsbolag som Volvo med hjälp av så kallade credit default swaps, CDS-kontrakt.

Annons
Annons
Annons