Annons

Postnord och staten

PODD | 22 januari. I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras Postnords kris. Lyssna direkt här.

Under strecket
Publicerad

I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras Postnords kris.

Det skickas allt färre brev i Sverige. Vid internets genombrott kring millennieskiftet så skickades ungefär 3 miljarder brev om året. Nu är den siffran nästan halverad, och volymerna fortsätter att sjunka. Det här har lett till miljardförluster för Postnord, och företagets vd Annemarie Gardhol vädjar nu till regeringen om att förändra postens uppdrag för att spara pengar.

Det handlar om att dela ut brev mer sällan, varannan dag, istället för som i dag, varje dag. Postnord vill få tre dagar på sig att leverera brev till skillnad från dagens lagkrav på två dagar. Men vissa, de menar att Postnords neddragningar hotar en grundläggande samhällsfunktion. Björn Elmbrant på vänstertidskriften Dagens Arena skriver till exempel att "Den allvarliga ekonomiska situationen för Postnord är ytterligare ett exempel på en övertro på att konkurrensutsätta systemkritiska verksamheter."
Är Postnord ett exempel på en privatisering som har snedtänt? Är det någonting i samhället som står och faller med att vi får brev utdelade varje dag?

Ledarsidans Jesper Sandström och Lydia Wålsten diskuterar med Henrik Ishihara, Public Affairs-ansvarig på Postnord, Christian Sandström, forskare på Ratio och Chalmers, som skrivit mycket om digitalisering och branscher i omvandling och Joakim Broman, ledarskribent på Liberala Nyhetsbyrån.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons