Annons
X
Annons
X

Vad händer med din e-post när du dör?

Hur mycket är låtarna på din mp3-spelare värda? Eböckerna? Videospelen? Har du skickat fotona till sambo/maka/make? Sådana frågor rörande digitala tillgångar kan aktualiseras i samband med skilsmässa eller dödsfall och ingår i nätjuridiken där lagstiftningen än så länge är bristfällig.

Foto: SCANPIX

WASHINGTON

Samma frågeställningar gäller tillgång till dina lösenord till datorn, bankkontot, sociala medier med mera. I USA där människor får råd om att upprätta living wills om vården i livets slutskede talas det numera om behov av social media wills med anvisningar till anhöriga.

Enligt sammanställningar i tidningen Time rör det sig om ansenliga summor. Förra året köpte amerikaner streamade filmer och tv-program för 330 miljoner dollar och var fjärde bok som säljs är numera en ebok.

Från tillfrågade företag sägs: Hos Amazon är det möjligt att testamentera eböcker. Apple har inga regler gällande Itunes. Hos Yahoo är det möjligt för användare att ge instruktioner om att överföra foton på Flickr.

Annons
X

Videospelsföretag har ofta avtal om att endast en användare tillåts och bjässarna som hanterar epost är i allmänhet ovilliga att låta efterlevande får ta del av brevlådorna.

Men det väntas bli prejudicerande fall så snart fler och fler fall behandlats i domstol, dessutom arbetar många it-jättar med regler på det här området.

QUIZ: Vad kan du om telefonnummer? quiz.svd.se QUIZ: Vad kan du om internetadresser? quiz.svd.se QUIZ: Vad kan du om sociala medier? quiz.svd.se
Annons
Annons
X
Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X