Vad händer i veckan?

Arbetsförmedlingen presenterar nya siffror över arbetslösheten i landet, ska minskningen fortsätta? EU-parlamentet väntas säga sitt om ett eventuellt frihandels avtal med USA och i Kungsträdgården visar rymdindustrin upp sig under Space Expo. Johan Hellekant har sammanfattat vad vi kan vänta oss nästa vecka.
Bläddra vidare med pilarna för att läsa mer om veckan som kommer.

Under strecket
Publicerad
Annons

Ska minskningen av arbetslösheten fortsätta? Förra veckan sjönk den öppna arbetslösheten under nivån 180 000 personer, även om praktiskt taget lika många arbetslösa befann sig i aktivitetsprogram. I dag lämnas ett nytt pinfärskt besked av Arbetsförmedlingen. Tidigare månadsstatistik (april) visar att de sammanlagt drygt 360 000 öppet arbetslösa eller sökande i aktivitetsprogram är 3 procent färre än för ett år sedan. Enligt Arbetsförmedlingen ökade antalet nyanmälda platser med 35 procent på ett år, men man lyckas inte tillsätta lika många jobb. Medräknat alla som har någon form av jobb var i april sammanlagt 657 000 inskrivna.

Onsdagens kvartalsrapport från Ryanair ger en fingervisning om den extrema expansionstakten är fortsatt bärkraftig. Nettomarginalen, när förra kvartalet redovisades i februari, var 4 procent, detta samtidigt med en trafikexpansion på hela 14 procent och en bokningsgrad, ”loadfactor”, som steg till 88 procent. Jätten har idag över 70 flygnav med mer än 1 600 rutter och nu planeras även transatlantflyg. Aktien har stigit med över 50 procent sedan i maj i fjol.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons