Annons

Vad händer egentligen i Belarus?

PODD | 12 augusti. I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras utvecklingen i Belarus. Lyssna direkt här.

Under strecket
Publicerad

I dagens avsnitt av Ledarredaktionen djupdyks i utvecklingen i Europas sista diktatur, Belarus, eller Vitryssland som många fortfarande kallar landet.

I söndags hölls presidentval i Belarus, ett val som alla på förhand visste skulle vara riggat till president Alexander Lukasjenkos fördel. Trots det präglades veckorna före valet av omfattande demonstrationer, och Svetlana Tichanovskaja klev fram som frontfigur efter att hennes man, den populäre videobloggaren Sergey Tichanovskij, fängslats.

Det officiella valresultatet visar en jordskredsseger för Lukasjenko, men få tar det på allvar. Sedan det presenterades har revolutionsliknande scener utspelat sig i huvudstaden Minsk, och i andra städer runt om i Belarus.

Det är inte första gången som folk i Belarus demonstrerar, men många menar att det är annorlunda den här gången. Är Lukasjenkos skräckvälde på väg att ta slut? Och vad kommer det i så fall att innebära?

Ledarsidans Henrik Sundbom diskuterar med Amanda Valentin, biträdande generalsekreterare för Liberalernas demokratistiftelse Silc, med ett mångårigt engagemang för Belarus opposition och Martin Kragh, chef för Rysslands- och Eurasienprogrammet vid Utrikespolitiska Institutet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons