Annons

Vad hände under slaget vid Kursk?

Ryska trupper går till motanfall vid byn Prochorovka utanför Kursk 12 juli 1943. Motanfallet skulle inte stoppa förrän de ryska trupperna intog Berlin två år senare.
Ryska trupper går till motanfall vid byn Prochorovka utanför Kursk 12 juli 1943. Motanfallet skulle inte stoppa förrän de ryska trupperna intog Berlin två år senare. Foto: APN/TT
Under strecket
Publicerad

Det händer ofta att jag får frågor om andra världskriget. Den väpnade konflikten ifråga tillhör de historiska ämnen som aldrig upphör att attrahera frågeställare, bokköpare och tidskriftsläsare. Idag tar jag upp en av de vanligaste frågorna, som jag faktiskt redan besvarade i den här bloggen för ett antal år sedan. Spörsmålet gäller slaget vid Kursk. Stämmer det att drabbningen har omvärderats, att den inte längre betraktas som ett gigantiskt tyskt misslyckande?

Det stämmer att Kurskslaget har utsatts för revideringsförsök. Jag skall här redogöra för det jag själv bekantat mig med, som återfinns i Anders Franksons och Niklas Zetterlings bok Slaget om Kursk: Historiens största pansarslag (2002, rev. utgåva 2007). Väl att märka vill jag inte göra gällande att detta är den enda nuvarande tolkningen. Men den visar på hur vedertagna sanningar kan ställas på ända och utmanas genom forskning.

Annons
Annons
Annons