Vad hände när Frank Sinatra besökte Finspång?

Frank Sinatras besök i Finspång har blivit något av en modern klassiker. Massvis av artiklar har skrivits, tv-dokumentärer har gjorts och konserten har blivit mytisk. Så vad hände egentligen när världsstjärnan besökte den östgötska bruksorten 1953?

Under strecket
Publicerad
Annons

Först något om jubilaren själv, Frank Sinatra. Han föddes i Hoboken, New Jersey den 12 december 1915 av italienskfödda föräldrar. Hoboken var en tydligt proletär miljö starkt präglad av den stora hamnen och industrier. Hans gudfader var den lokala maffiabossen Willie Moretti och det har alltid funnits indikationer på att Sinatra under karriären då och då fick stöd av Moretti och andra maffiabossar – en personlig vän ska ha varit Chicagomaffians ledare Sam Giancana.

Sinatra bestämde sig tidigt för att bli sångare. Alldeles oavsett om det fanns maffiakontakter så arbetade han långsiktigt och stenhårt för egen maskin för att ta sig framåt i karriären. 1943, vid 27 års ålder, fick han kontrakt med det stora skivbolaget Columbia och 1946 släpptes hans första egna album ”The voice of Frank Sinatra”. Åren som följde blev mycket framgångsrika, ”sinatramania” blev ett begrepp. Men framåt slutet av 1940-talet började hans stjärna att dala – och därmed börjar vi närma oss hans mytomspunna besök i Finspång.

Annons
Annons
Annons