Annons

Lars Lönnroth:Vad hände med magister Joyce i Trieste?

På jakt efter jobb som språklärare på olika Berlitz-kontor hamnade James Joyce slutligen i Trieste – dåtidens motsvarighet till 1960-talets San Francisco. Det var här han blev författare, kanske till och med vuxen.

Under strecket
Publicerad

**Joyce-läsarna utgör ett fanatiskt **internationellt nätverk i stil med Al-Qaida fast fredligare. Vi håller ihop i vått och torrt, skickar varandra hemliga meddelanden per internet och är alltid redo att följa vår författare i spåret vart det än leder, vore det så till Helvetets portar. På PEN-klubbens restaurang i Sloveniens huvudstad Ljubljana träffade jag en Joyce-broder av rätta stammen, den briljante och jovialiske litteraturprofessorn Lado Kralj, som inte bara visste det mesta om Leopold Bloom och Stephen Dedalus utan också om den stad där ”Ulysses” föddes. Inte Dublin alltså utan Trieste, där Joyce bodde som landsflyktig språklärare från 1904 till 1914 och senare även 1920, medan han lade grunden till sina främsta prosaverk.

Tur för mig var det att jag just denna afton träffade professor Kralj, ty nästa dag skulle jag resa med tåg från Ljubljana till Trieste, denna lätt förfallna metropol vid Adriatiska havet, en gång den habsburgska dubbelmonarkin Österike-Ungerns främsta hamnstad, sedermera en italiensk avkrok mot gränsen till det forna Jugoslavien. Inte visste jag hur jag där under ett kort besök skulle bära mig åt med att finna eventuellt kvarvarande spår av Irlands store förnyare av den moderna romankonsten.

Annons
Annons
Annons