Vad hände med drottning Nefertiti?

Skulpturen av drottningen Nefertitis huvud finns på ett museum i Berlin.
Skulpturen av drottningen Nefertitis huvud finns på ett museum i Berlin. Foto: Werner Forman Archive/TT

Ofta uppges den egyptiska Nefertiti vars skulptur finns på ett museum i Berlin ha varit en av historiens största skönheter.

Under strecket
Publicerad
Dick Harrison.

Dick Harrison.

Foto: TT
Annons

Fråga: ”En av världens kändaste kvinnoavbildningar är skulpturen av den egyptiska drottningen Nefertitis huvud, som förvaras på ett museum i Berlin. Ofta uppges Nefertiti ha varit en av historiens största skönheter. Vad hände med henne? Överlevde hon maken Echnaton?”

Dick Harrison: Källorna är vaga, bland annat eftersom en senare farao, Horemheb, gjorde allt för att utplåna minnet av de närmaste föregångarna. Det mesta vi vet om Nefertiti grundar sig i analyser av de många bilder som överlevt från hennes tid som Akhenatons (Echnatons) främsta gemål och politiska partner. Som sådan figurerar hon frekvent i reliefer och målningar, både vid makens och barnens sida och i ensamt majestät. Avbildningarna av henne, inte minst den beundrade byst som idag finns till beskådande i Neues Museum i Berlin, brukar mycket riktigt framhävas som några av de vackraste kvinnoporträtten och -skulpturerna i konsthistorien. Huruvida Nefertiti var lika fager i verkligheten som hon är i bild har varit föremål för diskussion, och vi lär aldrig få veta hur mycket som är sanning och hur mycket som är idealisering.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons