Krönika

Therese Larsson:Vad håller vi kvinnor på med?

Trots hoten om kvotering och att det måste bli fler kvinnor i styrelserna, så hände det inte mycket i börsbolagen i år heller. När Nordea höll sin stämma i veckan utökades styrelsen – med en man. På vd-nivå har Stockholmsbörsen haft 35 kvinnor, genom tiderna. Men är det verkligen männens fel, eller får vi kvinnor skylla oss själva?

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Vad är det vi kvinnor håller på med? Vi pratar högt om att vara fria, jämställda, få samma karriärmöjligheter och minst lika hög lön som våra manliga kollegor. Ändå sitter vi där med mössan i hand när vi löneförhandlar och tar helt frivilligt på oss större delen av hushållsarbetet där hemma. För att inte tala om alla kvinnor med topputbildningar som trappar ner när barnen kommer och får se sig omsprungna i chefsracet av jämnåriga män. Eller ännu värre: som helt slutar arbeta när de gift sig så att maken kan koncentrera sig på sin karriär.

Orden och exemplen är inte mina, utan tagna från den tyska journalisten Bascha Mikas bok
Die Feigheit der Frauen, alltså ”Kvinnornas feghet” på svenska. Bascha Mika, som under elva år var chefredaktör på vänstertidningen Taz, kallar själv sin bok för en stridsskrift och konstaterar krasst att den knappast kommer skaffa henne några nya väninnor.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons