Annons

I kungens spårVad hade hänt om dalakarlarna inte hunnit ifatt Gustav Vasa?

Peter Arrhenius vill ge mellanstadiebarnen en lockande och rolig ingång i historieämnet genom dess raka motsats – kontrafaktisk historieskrivning, där allt inte riktigt går som det var tänkt. Till exempel för Gustav Vasa i kampen mot Kristian II.

Under strecket
Publicerad

**Först gick det **inget vidare för Gustav Vasa när han försökte få folket i Mora att kämpa mot unionskungen Kristian II. Besviken satte han på sig snöskorna och knatade mot Norge. Men dalkarlarna ångrade sig och skickade ut två snabba skidåkare för att hämta tillbaka Gustav, som hann ifatt honom vid Sälen. Resten är, som det så slitet heter, historia.

Fast historien kunde så klart ha sett helt annorlunda ut. Vad hade till exempel hänt om de där snabba skidlöparna hade haft annat för sig den dagen? Den tankeleken utforskar Peter Arrhenius i ”I kungens spår”, den första delen i en planerad serie om femteklassaren tillika tidsresenären Fanny Falk. Hennes farfar har invigt henne i den hemliga organisationen VAO, Vän Av Ordning vars mission är att se till att historien inte drar i väg på något stickspår.

Annons
Annons
Annons