Annons

Vad gör man med mögliga livsmedel och grön potatis?

SvD:s Ingrid Eriksson besvarar dina frågor om mat och matlagning.

Under strecket
Publicerad
Foto: COULORBOXBild 1 av 3
Foto: JUREK HOLZERBild 2 av 3
Foto: JUREK HOLZERBild 3 av 3
Foto: COULORBOXBild 1 av 3
Foto: JUREK HOLZERBild 2 av 3
Foto: JUREK HOLZERBild 3 av 3
1/2
Foto: COULORBOX
2/2
Foto: JUREK HOLZER

Majonnäsfest

Recept på majonnäs och goda hamburgare.
Till recepten

Foto: JUREK HOLZER

Baka eget bröd

Matbröd med soltorkade tomater, Morotsbröd eller Grovt rågbröd.
Här är recepten.

Fråga:

Kan mögliga grönsaker ätas om möglet skärs bort? Hur stor skall marginalen vara för att varan skall bli mögelfri? Vilka marginaler gäller för ost och bröd? Och hur pass farligt är mögel egentligen?

Solanin, gröna potatisar, är också ohälsosamt. Kan potatisen ätas om det gröna skärs bort?

Ingela Övermark

Svar:

Mögelsporer finns överallt i miljön och när de hamnar på livsmedel kan mögelsvampar börja växa till och bilda giftiga ämnen. Risken att bli akut sjuk är ganska liten men vissa mögelgifter kan ge skador på längre sikt. Vid matlagning, när maten värms upp till 70–80 grader så dödas mögelsvampar och sporer men de flesta mögelgifter överlever. Livsmedelsverkets rekommenderar att man allmänt sett bör undvika att äta mögliga livsmedel.

Annons
Annons

Men små mögelangrepp kan man ofta bara ta bort. Ytligt och begränsat mögel på grönsaker skär man bort med god marginal. Om det har gått på djupet eller spridit sig så är det bäst att kassera hela grönsaken. Mögligt bröd bör man undvika men om det bara har blivit små enstaka mögelfläckar kan man skära bort dem med god marginal. När det gäller hårdost räcker det om man skär bort det mögliga med någon centimeters marginal. Möglig saft bör man slänga, liksom sylt som innehåller mindre än 500 g socker per kilo bär. Om sylten är sötare kan man ta bort mögelskiktet med god marginal.

Om det gröna på potatisen sitter ytligt går det bra att skära bort det med några millimeters marginal. Om potatisen däremot har fått en grönaktig ton rakt igenom ska hela potatisen slängas.

matfragan@svd.semailto:matfragan@svd.se
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons