Johan Franco Cereceda:Vad gör en sommelier?

Förr kallades sommelierer för vinkypare, men det är bara en liten del av jobbet. Vad gör egentligen en sommelier? Vinexpert Johan Franco Cereceda reder ut begreppet.

Under strecket
Publicerad
Foto: Systembolaget
Foto: Systembolaget
Foto: RedWolf Studio / Terrific Wine
Annons

Idag krävs utbildning för att kunna titulera sig sommelier. Det är halvtidsstudier under ett år som gäller, och det finns olika skolor runt om i Sverige

FRÅGA: Hej, vad gör egentligen en sommelier? // Anna-Karin

SVAR: Vinkypare sa vi förr. Då kanske det var en smula lättare, även om det enbart skvallrade om del av arbetet.

Idag krävs utbildning för att kunna titulera sig sommelier. Det är halvtidsstudier under ett år som gäller, och det finns olika skolor runt om i Sverige som erbjuder denna typ av utbildning. Under utbildningen lär man sig om vin, öl och sprit, hur man dekanterar ett vin och om alkohollagstiftning. Mer fördjupat blir det kanske av förklarlig anledning om vin där man lär sig känna igen defekter, utbildas i vinets historia och om vinländer runt om i världen.

En sommelier är alltså expert på dryck med betoning på vin men ska även behärska allt från konjak till kaffe och vatten. Det finns även en annan sida, den att administrera exempelvis vininköp, hålla ordning på vinkällaren samt bygga vinlistor utifrån olika restaurangers idéer om mat och vin. Sist men inte minst lär de sig att kombinera mat och dryck. Läs mer om sommelierens roll här.

Annons
Annons
Foto: Systembolaget
Foto: Systembolaget
Foto: RedWolf Studio / Terrific Wine

Idag ser vi en ny generation sommelierer med enormt bred kunskap där flera dessutom besökt vingårdar, kanske skördat och – framför allt – har ett genuint och mycket mer avspänt förhållande till både sitt jobb och vinerna.

Jag skulle också vilja understryka att den höga nivå vi idag har i krogsverige är mycket sommelierernas förtjänst. Den kunskap de har är unik, både innanför och utanför restaurangens väggar.

Tre favoritviner hos landets sommelierer

Foto: Systembolaget

Les Clous Naturé 2016 (259 kr, artnr 94985) från kultdistriktet Jura i östra Frankrike. Ett vitt vin producerat av Domaine L'Aigle À Deux Têtes med tydliga toner av gula äpplen, kryddor och mineral karaktär. Passar förträffligt till en mustig fiskgryta med örtiga inslag.

Foto: Systembolaget

Château Doisy-Daëne 2014 (229 kr, artnr 95837) är ett vitt vin från Bordeaux, en vintyp som hamnat i skuggan av de röda storheterna. Vinet är producerat av Denis Dubourdieu och har en fin fatton med inslag av citron, krusbär och örter. Serveras till panerad torsk med örtig vitvinsås och kokt mandelpotatis.

Foto: RedWolf Studio / Terrific Wine

Viña Soledad Tête de Cuvée Reserva 2006 (159 kr, artnr 75639) från Rioja i Spanien av giganten Franco-Españolas. Ett typexempel på det bästa av vitt vin från Rioja med sin markerade mognadston, inslag av både fat, tropisk frukt och fint bevarade syra. Serveras med fördel till en skaldjurspaella med rikligt med både saffran och vitlök.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons