Annons

Erik Thyselius:Vad gjordes för att stoppa ”kaviardiplomatin”?

Ordförande med bekymmer – Thorbjørn Jagland (t.h.) med Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov (t.v).
Ordförande med bekymmer – Thorbjørn Jagland (t.h.) med Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov (t.v). Foto: Pavel Golovkin/TT

Hur kunde ett auktoritärt land som Azerbajdzjan lyckas manipulera en så viktig och symboliskt tung institution som Europarådet? Och varför tilläts ”kaviardiplomatin” pågå under flera år? Säkerhetsrådets biträdande redaktör Erik Thyselius skriver om kritiken som riktats mot Europarådets ordförande Thorbjørn Jagland.

Under strecket
Publicerad

Hur kunde det tillåtas gå så långt? Det är frågan man som läsare ställer sig när man tar del av norska Aftenpostens granskning av korruptionen i Europarådets parlamentariska församling (PACE). Historien började med att Azerbajdzjan blev medlem i rådet 2001 med förhoppningen om att detta skulle bli startskottet på en demokratiseringsprocess.

Resultatet blev tvärtom. 16 år senare hade den oljerika regimen med hjälp av bjudresor, guld, kaviar och ibland reda pengar lyckats muta flera ledamöter i församlingen. Kravet på två tredjedelars majoritet vid omröstningar för att anta resolutioner om brott mot de mänskliga rättigheterna spelade Azerbajdzjan i händerna. Regimen arbetade målmedvetet och riktade bland annat in sig på äldre politiker som inte hade någon framtida karriär att ta hänsyn till – eller moralisk kompass för den delen.

Annons
Annons
Annons