X
Annons
X
Recension

Restaurangmusik/Spilla Vad gjorde Jimi Hendrix hemma hos Johnny Bode?

Vid sin död för ett år sedan efterlämnade Jacques Werup nya dikter och korta självbiografiska berättelser. Martin Lagerholm, Malmöbo liksom författaren, läser och ser stadens dimmiga mytologi sväva över sidorna.

Jacques Werup, (1945–2016) var romanförfattare, poet, estradör och musiker. Foto: Fredrik Ekblad
Läs mer om Bokhösten 2017

I 25-årsåldern var även jag en Jacques Werup. Ville erövra världen med musik och litteratur. Något senare i livet var vi högst ytligt bekanta. Han var då fortfarande Jacques Werup, medan jag, den unge låtsaspoeten, hade blivit skribent och kritiker. Hans säger det ju själv: man måste ”sysselsätta sig med vad som helst för att komma undan naturens likgiltighet”. De sista åren återvände Werup till Malmö, hemstaden som aldrig riktigt lämnat honom. Vi bodde ett stenkast från varandra, ibland kunde jag se honom passera utanför mitt fönster under en promenad förbi kvarterens små konstgallerier och antikvariat. Kanske gick han då och grunnade på någon av de historier eller dikter som han lämnade efter sig vid sin död för precis ett år sedan, och som nu kommit ut i en fin liten utgåva under dubbeltiteln ”Restaurangmusik/Spilla”.

I berättelsedelen – tjugo kärnfulla prosastycken, med minnesbilder och skrönor, men också med de själsliga dissonanser som hemsökt ett helt författarskap – bjuds det på just en del restaurangmusik, om så genljudande i Plovdiv, Palma eller Trelleborgs folkpark. Tonen i samtliga berättelser är på werupskt vis välstämd och intagande mot en dov klangbotten, motiven genomgående självbiografiska. Det betyder att Malmös dimmiga ande och urbana mytologi svävar över många av sidorna, liksom på sina ställen Paris och den mångåriga hemorten Lövestad ute på den sydskånska vischan. Där firade han sitt livs triumf, när han en höstdag 1992 på hemmaplan med en nick rakt upp i krysset kvitterade mot Sjöbo IF i Oldboys-serien sydöstra Skåne. Men vad hände med det av matchhjälten emotsedda fotot av målet som Ystads Allehanda lovat att publicera? Efter decennier kan fåfängan ännu inte släppa denna förtretliga sportfotografiska blunder. Ja, vem vill inte förevigas, om också mot fonden av en grådaskig fotbollsplan i Lövestad! Behagsjuka och integritet i en ohelig omfamning.

Jacques Werup, (1945–2016) var romanförfattare, poet, estradör och musiker.

Foto: Fredrik Ekblad Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X