Annons
X
Annons
X

Vad gäller saken?

Fem personer, utrustade med automatgevär, greps onsdagen den 29 december misstänkta för förberedelse till terroristbrott i Danmark. Fyra av personerna är bosatta i Sverige. Tre av dem är svenska medborgare.

Enligt Säpo, som tillsammans med dansk säkerhetspolis kartlagt männen under en längre tid, ska männen ha planerat en terrorattack mot lokaler i centrala Köpenhamn. I huset har Jyllandsposten, Ekstra Bladet och Politiken sina redaktioner.

Torsdagen den 30 december häktades fyra av männen, medan den femte släpptes fri.

Det här är är de häktade männen:

Annons
X

Sahbi Zalouti, 37

Även Sahbi Zalouti greps i Pakistan i augusti förra året, men inte i samma del av landet som Munir Awad. Det är oklart om de två redan då kände varandra.

Den officiella anledningen till att Sahbi Zalouti greps var att han saknade giltiga resehandlingar. Till Aftonbladet har Sahbi Zalouti sagt att han var i Pakistan för att träffa andra muslimer och sprida information om islam men att hans ryggsäck med pass och visum blev stulen. Sahbi Zalouti dömdes till tio dagars fängelse men det dröjde månader innan han släpptes.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Jag sover direkt på betonggolvet. Det enda jag har är min trasiga sovsäck som jag värmer mig med även på dagarna. På nätterna kan det bli nedåt två grader och jag har inget att värma mig med, sade Sahbi Zalouti i intervjun med Aftonbladet.

  Sedan 2005 hade Sahbi Zalouti varit en regelbunden besökare i den lokala moskén i förorten i norra Stockholm där han bor. Men efter hemkomsten från Pakistan 2009 blev besöken allt mer sporadiska.

  – Sedan fyra månader tillbaka har han helt slutat komma på fredagsbönerna, berättar imamen Kamel Moufid.

  Kamel Moufid beskriver Sahbi Zalouti som ”en person som alla andra”, utan några tecken på extremism.

  – Jag fick aldrig känslan av att det var en person som kunde göra andra människor illa. Jag tvivlar på att han är sådan, säger han.

  Enligt imamen kom Sahbi Zalouti alltid ensam till moskén. Än så länge är det få i församlingen som känner till vem den gripna 37-åringen är, men de som gör blev överraskade, berättar han.

  Under fredagsbönen idag kommer imamen underrätta alla som kommer om situationen.

  Vad kommer du att säga?

  – Att en av oss har blivit misstänkt för det här brottet.

  Kommer han att vara välkommen tillbaka om han visar sig skyldig?

  – Vi ger alltid folk en chans till. I islam är det förbjudet att inte släppa in någon i moskén.

  Sahbi Zalouti har inga barn, uppges arbeta på Arla, tjänade förra året 337 976 kronor och saknar betalningsanmärkningar.

  Greps och häktades i Stockholm och misstänks ha deltagit i planeringen av attentatet men följde inte med till Danmark.

  Omar Abdalla Aboelazm, 30

  Född i Sverige, och har en svensk mor. Har två halvsyskon på sin mammas sida och fem halvsyskon på sin pappas sida. En av hans systrar är granne med Sahbi Zalouti. Omar Abdalla Aboelazm är ogift och saknar barn. Förra året var hans inkomst 117 444 kronor och han saknar betalningsanmärkningar.

  Greps och häktades i Danmark.

  Mounir Dhahri, 44

  Mounir Dhahri är tunisisk medborgare och fick permanent uppehållstillstånd i Sverige i januari 1996. Mounir Dhahri har också ansökt om ett svenskt medborgarskap, men fick avslag för två år sedan.

  Mounir Dhahri har sammanlagt 23 betalningsanmärkningar och en skuld hos kronofogden på 52 000 kronor för obetald skatt, hyra, och barnunderhåll till barn. Mounir Dhahri är skild, har två barn till två olika kvinnor och är skriven i centrala Stockholm.

  Greps och häktades i Danmark.

  26-åring släpptes fri

  Den 26-åriga asylsökande mannen som bodde i en av de lägenheter där den danska polisen slog till i förrgår natt släpptes i går fri. Samtidigt har uppgifterna att en annan man, boende i Stockholm, kan ha deltagit i planeringen av attentatet ännu inte dementerats. Den kände terroristen David Headley, som nu sitter fängslad i USA, har i förhör med indiska myndigheter erkänt att han deltog i planeringen av attacken i Bombay 2008 där tio personer beväpnade med automatkarbiner och bomber dödade 164 personer. Därefter reste han till Storbritannien för att planera en attack mot Jyllandsposten.

  Enligt förhörsprotokollen, som Jyllandposten själva läst, uppgav David Headley att han också var i Stockholm för att värva en man han kallar Farid. ”Men Farid sa till mig att han var konstant övervakad och inte kunde delta i Danmarksprojektet” har Headley sagt till förhörsledarna.

  Jacob Scharf, chef på den danska säkerhetspolisen, PET, sa vid presskonferensen i förrgår att den nu avvärjda attacken mot Jyllandsposten skulle genomföras i ”samma stil som i Bombay”.

  – Vi kan inte utesluta att det finns kopplingar mellan de vi har gripit i dag och David Headley.

  Tidningen Metro uppger att säkerhetspolisen nu misstänker att ”Farid” ändå deltagit i brottet.

  – Han visste att han stod under hård Säpobevakning och inte kunde utföra aktionen själv, så han lät budet gå vidare. Frågan är hur mycket han har deltagit i planeringen, säger en källa till tidningen.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X