Jenny Nordberg:Vad finns kvar när allt det här är över?

Jenny Nordberg
Teaterkvarteren runt Times Square och längs Broadway i New York City.
Teaterkvarteren runt Times Square och längs Broadway i New York City. Foto: John Minchillo/AP

En ny sorts kultur- och klasskonflikt puttrar under ytan i det som förhoppningsvis är virusets sista raksträcka. Effekterna kommer att bestå långt bortom slutet på pandemin.

Under strecket
Publicerad
Annons

Varje gång jag har varit på Metropolitan-operan, på Alvin Ailey, eller bara någon liten skruttig teater på Lower East side, så tänker jag på det oerhörda i att det inte är inspelat. Att det sker i realtid; att de faktiskt gör detta för mig och att det sedan är borta. Sedan tänker jag på döden och hur många fler gånger det möjligen kan ske i mitt liv. Och hur många fler gånger kommer de som står på scen att kunna dansa – hur många gånger har de kvar i sig?

Nu är allt stängt och inställt. Dansarna övar i sina kök, i tåspets-skor som börjar fransa sig på kanterna, och lägger ut dåligt ljussatta små videoklipp. Ofta helt ensamma. Jag samlar på dem och tänker på hur deras kroppar bara ger dem en viss utmätt tid att nå dit de vill med sin konst. Och hur de en gång kom till New York från hela världen för att bli de allra bästa. Nu försvann ett år, och kanske försvinner två.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons