Vad finns bakom judenäsan?

”Sex nakna judar”. Att höstens stora separatutställning på Judiska museet inte är en konventionell uppvisning i judaica hörs redan på namnet.

Under strecket
Publicerad
Annons

Även affischen går på chockverkan. En bild på ett knippe upphängda stora lösnäsor ger omedelbart associationer till kroknästa karikatyrer som i nazitidens press.

– Nakenhet alltså inte som i ”helnäck”, utan som i ”vad finns bakom judenäsan?”, säger Lars Norén, copywriter och ansvarig för den konstnärliga utformningen av utställningen.
Den har formen av en stor Davidsstjärna, tredimensionellt uppbyggd så att den fyller ett mörklagt rum. Varje stjärnudd bildar en liten kammare där besökaren möter - en högtalare. ”Sex nakna judar” är en ljudinstallation” med sex fiktiva monologer, skrivna av SvD-journalisten Ricki Neuman.
”Israel går åt helvete och det är bara att beklaga”, säger en röst. ”Jag blir lätt nervös och svettig när jag är med judar, dom vill så mycket”, erkänner en annan. ”Ibland tänker jag; hur hade Litauen sett ut i dag om dom låtit oss vara, vad hade inte 200 000 judar kunnat göra för det skitlandet”, funderar en tredje.
Så pratar de på, rösterna, upplästa av bland andra skådespelarna Sofia
Berg-Böhm, Vanna Rosenberg och Stadsteaterveteranen Ulla Akselson. De lyfter på förlåten och ger en blick rakt in i den svenska judenhetens sammansatta själsliv.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons