Det är en märklig plats jag kommit tillVad får en vanlig man att dras in i en galen värld?

Dimitris Alevras, född 1981, är författare.
Dimitris Alevras, född 1981, är författare. Foto: Magnus Liam Karlsson

De män som befolkar Dimitris Alevras romanvärld lider av en gemensam ensamhet – och alla söker de bota den med storartade projekt. Så även i Alevras nya roman, som snarare än att bringa klarhet leder djupare in i fiktionens labyrinter.

Publicerad
Norstedts
Foto: Norstedts
Annons

Något saknas männen i Dimitris Alevras romaner. Exakt vad som saknas är inte helt klart – en plats, en identitet, ett språk, en tydlig riktning. Med kvinnorna är det annorlunda. De flimrar mest förbi i bakgrunden, men de rör sig genom livet fritt och ledigt, med ett slags nykter självklarhet. Männen har däremot kört fast. Fixerade vid sina stora projekt och svindlande drömmar om att en dag hitta hem.

Protagonisten i Alevras andra roman, ”Mannen i rummet”, drömmer om att skriva en bok om atombombens upphovsmakare Robert Oppenheimer, men projektet får en oväntad riktning när Pavel stormar in i handlingen, en konstnär vars stora projekt är att fotografera människor som tagit livet av sig. Vissa av fotografierna är arrangerade, andra inte. När konstnären får frågan om hur man vet vilka som är riktiga, svarar han kort: det gör man inte.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons