Annons

Lena Kåreland:Vad Camus kan lära oss om Twitter och terrorism

Albert Camus omkom i en bilolycka den 4 januari 1960, 46 år gammal.
Albert Camus omkom i en bilolycka den 4 januari 1960, 46 år gammal.

Den som vill förstå dagens polariserade samhällsdebatt och totalitära tendenser gör klokt i att läsa Albert Camus. 60 år efter sin död är den franske filosofen och författaren mer relevant än kanske någonsin tidigare. 

Under strecket
Publicerad

Vraket efter bilolyckan som tog Albert Camus liv.

Foto: Jean Jacques Levy/APBild 1 av 2

Albert Camus mottar 1957 års Nobelpriset i litteratur i Stockholm.

Foto: TTBild 2 av 2

Albert Camus var en författare med stor integritet, kompromisslös och inte rädd att företräda inopportuna uppfattningar. Han var ett profant helgon, skriver Alexis Brocas i ett färskt nummer av tidskriften Le Nouveau Magazine Littéraire (2019:24), där Camus står i centrum med anledning av sin bortgång i en bilolycka för 60 år sedan. Den 4 januari 1960 var han på väg i bil till Paris efter julfirande i den sydfranska orten Lourmarin, där han ägde ett hus, inköpt för de pengar han fått genom sitt Nobelpris 1957. Camus förläggare Michel Gallimard satt vid ratten, och inte långt från Paris körde bilen av oförklarlig anledning av vägen och krockade mot ett träd. Döden var ögonblicklig för Camus. 

Författarens plötsliga bortgång vid endast 46 års ålder väckte starka känslor, och det skrevs lovordande artiklar i både fransk och internationell press. I Frankrike blev det något av nationalsorg, och dåvarande kulturministern André Malraux gjorde ett officiellt uttalande.  

Annons
Annons
Annons