Annons

Johan Franco Cereceda:Vad betyder pet nat?

Pet nat har blivit ett allt trendigare vin på landets vinbarer, men vad betyder den franska termen egentligen? Vinexpert Johan Franco Cereceda berättar om detta mousserande vin från Frankrike.

Publicerad
Pet nat har är ett av årets mest intressanta viner.
Pet nat har är ett av årets mest intressanta viner. Foto: TT

Metoden att tillverka ett pet nat-vin kallas ancestrale där sista delen av vinets jäsning sker på försluten flaska.

FRÅGA: Pet nat har jag hört talas om, men vad är det och hur skiljer sig det från en vanlig champagne? Finns det några sådana viner på Systembolaget som du kan tipsa om? / Jörgen

SVAR: Hej Jörgen, det här är ett vin som fått mycket uppmärksamhet den senaste tiden, inte minst i somras då alla ville ha bubbel, men med en lite unik karaktär.

Annons

Pet nat är en förkortning av pétillant naturel, som det kallas i hemlandet Frankrike. Det är helt enkelt viner med bubblor, men utan samma hårda tryck som i en champagne eller motsvarande. Metoden att tillverka ett pet nat-vin kallas ancestrale där sista delen av vinets jäsning sker på försluten flaska.

Vinet skiljer sig med andra ord från en champagne, eller annat bubbel som tillverkas på den så kallade traditionella metoden, där vinet jäser en andra gång i flaska. Teoretiskt känns metoden för pet nat en smula mer osäker då det gäller för producenten att ha koll på produktionen. Och det är imponerande hur de lyckas få så fantastiskt balanserade viner med denna metod. Läs mer om pet nat här.

Historiskt var kom det första bubbelvinet till genom ancetrale. Det fanns jäst kvar i flaskan när den förslöts, vilket skapade en jäsning som in sin tur skapade koldioxid, alltså bubblor. Man brukar tillskriva Limoux i södra Frankrike som första område för produktion av denna typ av bubbelvin, något som senare utvecklats av Champagne med en kontrollerad andra jäsning.

De mest intressanta områdena för produktion av pet nat-viner idag är Limoux och Collo Bolognesi utanför Bologna som gör en vintyp som kallas Pignoletto.

Veckans vintips:

Foto: Vinguiden

Domaine Labarthe, 184 kr, artnr 76230

Vinet är gjort på metoden ancestrale och kommer från sydvästra Frankrike, från Gaillac. Ett torrt fruktigt vin med ganska låg alkohol som går mycket bra som aperitif eller till lättare fiskrätter.

Foto: Systembolaget

Antech Méthode Ancestrale, 59 kr, artnr 7914

En söt variant från Limoux i Languedoc-Roussillon. Vinet har en mycket låg alkoholhalt, 6,5 procent och passar med sin sötaktiga ton perfekt till fruktigare desserter, gärna röda bär och lite mandel.

Annons
Annons

Pet nat har är ett av årets mest intressanta viner.

Foto: TT Bild 1 av 3
Foto: Vinguiden Bild 2 av 3
Foto: Systembolaget Bild 3 av 3
Annons
Annons
Annons
Annons