Annons

Janerik Larsson:Vad betyder Hongkong för Taiwan?

Pro-democracy activist Joshua Wong, foreground, joins other protesters to surround the police headquarters in Hong Kong on Friday, June 21, 2019.
Pro-democracy activist Joshua Wong, foreground, joins other protesters to surround the police headquarters in Hong Kong on Friday, June 21, 2019. Foto: Kin Cheung

Opinionen på Taiwan och i Hongkong vittnar om att kommunistpartiets hårdföra framfart har alienerat särskilt den yngre delen av befolkningen. Det innebär dels det uppenbara misslyckandet att den första generationen som vuxit upp i Hongkong efter att staden överlämnades från Storbritannien 1997, också är den del av befolkningen som känner störst känslomässigt och politiskt avstånd till Kina.

Det konstaterar Jojje Olsson i en analys i Dagens Arena.

Publicerad

Han pekar på att spänningen i Hongkong och utvecklingen i Taiwan innebär att ju lägre den kinesiska regimen väntar med att implementera en politik som ökar Kinas politiska inflytande i Hongkong respektive Taiwan, desto större växer sig motståndet mot just en sådan politik.

Räkna därför med upptrappad kinesisk påverkan inför presidentvalet på Taiwan i januari, inklusive politiskt våld och cyberoperationer. För att ta plats i partiets historieböcker – vid sidan av Mao Zedong och Deng Xiaoping – som ledaren som genom slutförde enandet av Kina genom en återförening med Taiwan, jobbar president Xi Jinping nämligen med tiden emot sig.

Annons
Annons
Annons