Annons

Ola Wong:Vad beror ilskan mot Akademien på?

Som en snefull Kapten Haddock har DN:s kulturredaktion med Björn Wiman i spetsen i månader tuggat skägget i ett oavbrutet raseriutbrott gentemot Akademien, skriver Ola Wong.
Som en snefull Kapten Haddock har DN:s kulturredaktion med Björn Wiman i spetsen i månader tuggat skägget i ett oavbrutet raseriutbrott gentemot Akademien, skriver Ola Wong. Foto: Henrik Montgomery/TT, Karin Törnblom/IBL

Nu när medier, akademiker och kulturpersonligheter svartmålat och skjutit Sveriges mest kända humanistiska institution i sank så kanske vi ska luta oss tillbaka och fundera: Varför var alla så arga?

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Alice Bah Kuhnke med sin knytblus på Instagram.

Foto: Johannes Bah Kuhnke/TT

Varför ska Katarina Frostenson hängas för något hennes man är anklagad för? undrar Ola Wong.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Krasch! Vad är det som låter? Det är bara landets akademiker som kastar sten i glashus.

I en svensk universitetsvärld med stora problem med jäv och vänskapskorruption har forskaruppropen mot Svenska Akademien varit, ähum, iögonfallande (jag kommer att skriva mer om jävsproblematiken snart). Och det har klirrat och kraschats från alla möjliga skenheliga håll. DN:s kulturchef Björn Wiman bjöd på stor ofrivillig humor när han från Publicistklubbens scen anklagade Svenska Akademien för att vara arrogant.

Annons
Annons
Annons