Annons
Recension

HjärterkungVad återstår när kriget är över?

 Hanna Krall föddes i Warszawa 1935 och överlevde Förintelsen tack vare att ett 40-tal polacker gömde henne. Hon har tilldelats ett stort antal polska och internationella priser och översatts till ett 20-tal språk. ”Hjärterkung” är hennes första bok i svensk översättning sedan 2002.
Hanna Krall föddes i Warszawa 1935 och överlevde Förintelsen tack vare att ett 40-tal polacker gömde henne. Hon har tilldelats ett stort antal polska och internationella priser och översatts till ett 20-tal språk. ”Hjärterkung” är hennes första bok i svensk översättning sedan 2002. Foto: Ersatz

Ju färre vittnen som kan berätta om Förintelsen, desto större betydelse får de böcker som talar i deras ställe. Hanna Krall beskriver ett livsöde att glädjas och förundras över, varvat med frågor om överlevnad och skuld.

Under strecket
Publicerad

Litteratur om Förintelsen av författare som Shlomo Venezia, Tadeusz Borowski och Imre Kertész, för att nämna några, bidrar inte bara till att levandegöra tragedin för att påminna om vad som skedde, utan pekar också på det enskilda i varje livsöde.

"Jag går inte med på att dessa människor skall passera utan ansikten" är en replik hämtad från Hanna Krall (DN 12/11-96), den polska författaren och journalisten som i flera reportageböcker beskrivit de polska judarnas öde under nazismen. Hennes stil ligger nära Ryszard Kapuścińskis och Svetlana Aleksijevitjs, präglad av ett noggrant lyssnande där reportern träder undan för att låta andra vittna. Själv var hon ett litet barn när nazisterna intog Warszawa – hon hölls gömd av sina landsmän, medan stora delar av hennes släkt mördades. Kanske är det därför hon är så mån om att lyssna.

Annons
Annons
Annons