Annons
X
Annons
X

Vad är vitsen?

Avsiktligt tråkigt pappaskämt eller sofistikerad ordlek? Den hatälskade ordvitsen har länge varit förpassad till humorns lägsta division. Men kanske är en statushöjning på väg. SvD har mött några tävlande inför kvällens SM i ordvits.

Varför luktar alla Beckfilmer svett? De saknar Antiperspirant!

Det är kvaltävling till SM-finalen i ordvits och komikern Isak Jansson värmer upp publiken med några vitsfavoriter. Sedan 2010 arrangerar han och kollegorna i humorkollektivet Mitt i smeten SM i ordvits. Temperaturen i den nästan fullsatta salongen på Bio Rio i Hornstull stiger.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Den ordvitskramande hiphopartisten Henry Bowers, med midjelånga dreadlocks och nästan lika långt skägg, kliver upp på scenen. Han är kvällens hemliga gäst och som hängiven deltagare i battle rap (tävling mellan rapartister) inleder han med en liten förolämpning:

  Annons
  X

  –Ni är som Stevie Wonder vid ett fönster.

  Total tystnad.

  –Ni ser inte bra ut.

  Det tar någon sekund, sedan skrattar alla.

  Henry Bowers, alias Nils Jansson, delar in ordvitsarna i två kategorier: Den så kallade pappavitsen, extra vanlig i Göteborg, som ofta framkallar suckar. ”Varför heter det Kalahariöknen? Borde det inte heta Varmahariöknen?”. Och så Bowers egen favorit, den extremt långsökta som ofta kräver en förklaring.

  –En ordlek är väldigt lik en matematisk formel. Det är svårare än man kan tro att skriva smarta, roliga, finurliga ordvitsar. Och det är vackert när det faller på plats. Hiphop och rap är de få konstformerna där ordvitsen uppskattas, men det känns som om ordvitsarna börjar få lite revansch nu, säger han.

  De ömsom älskade, ömsom hatade ordvitsarna är spridda i både tid och rum. De har analyserats av tyska filosofer som Kant och Schopenhauer och använts av författare som William Shakespeare och James Joyce. Psykoanalysens fader Sigmund Freud satte tänderna i dem. Kvällstidningarnas rubrikmakare frossar loss i dem och i tittarsuccén På spåret är de ett stående inslag.

  På Bio Rio har åtta ordvitsare samlats för att slåss om två platser i SM-finalen. I år hålls kvaltävlingar i både Stockholm, Göteborg och Malmö. Vissa tävlingsdeltagare har låtit vitsandet spilla över på scenkläderna. Mattias Boström, som till vardags jobbar på bokförlag, bär en t-shirt med en ansiktsprydd tekanna och texten ”Mr Tea”. Han säger att omgivningen ofta bemöter hans vitsrikedom med ett skratt och ett ”inte nu igen”.

  –För mig är det lite samma sak som att lösa korsord, något jag klurar ut. Älskar man bokstäver, ord och tycker om humor så är det en bra kombination, säger han.

  Vad är en dålig ordvits?

  –Det finns mycket ordvitsklichéer. Ju vanligare en ordvits är desto ointressantare. Som när alla ordvitsade om prinsessan Estelle, det var ju inte roligt eftersom alla gjorde det.

  Tävlingsdeltagaren Tobbe Ström jobbar som komiker och säljare. Han ordvitsar när han kan och har trappat upp inför SM-kvalet.

  –Det kommer ganska naturligt. Om man börjar med ordvitsar blir det som lite av ett Tourettes. Om någon pratar med mig och säger något bra, då skjuter man ju, säger han.

  Vad är tjusningen?

  –Att det går att skratta åt vanliga ord. Och att folk fortfarande gör det fast det är tabu. Folk skrattar och sen säger de: ”Åh, vad dåligt”.

  Det har blivit dags för kvaltävlingens första gren: Freestyle. Deltagarna får två minuter på sig att leverera förberedda ordvitsar. Publiken röstar om vilka fyra som går vidare, men även en expertjury finns på plats.

  –Det får egentligen inte vara något man har läst i en Fantomentidning från 1978, varnar jurymedlemmen Pontus Ströbaek.

  Tobbe Ström väljer att gå loss på sitt eget efternamn, som förstås inbjuder till allehanda lustigheter:

  –Ström är mitt efternamn, om det kan ge er någon ledning vet jag inte. Jag har väntat med spänning på den här kvällen, hjärtat har slagit en volt.

  Publiken fnissar och han övergår till ordvitsar med tekniktema, som belönas med gapskratt.

  –Jag tappade mitt Nintendo i golvet – det gick i åtta bitar… En anställd på Apple ska delta i OS.

  Startfältets enda kvinna, Pernilla Hammargren, öppnar med djurvitsar.

  –Har du hund? Nej, den dog.

  Flest skratt får hon när hon kommer in på aktualiteter:

  –Bildt låtsas som ingenting och slingrar sig på skånska i vapenaffärshistorien: Sau di vapen?

  Tore Kullgren, känd från fotbolls-dokusåpan FCZ, bär en t-shirt med texten ”Glenn”, men skjuter ur sig Stockholmsinspirerade ordvitsar som får stark publikrespons.

  –Korvförsäljarna på Stureplan är riktiga stekare. De har ju bratwurst… I Solna är fotbollsspelarna väldigt hälsosamma, de är Råsunda.

  I väntan på att publiken ska rösta om vilka som går vidare lämnar vi Stockholm och reser mot ordvitsarnas hemstad.

  Kopplingen mellan Göteborg och ordvitsar ska ha sitt ursprung i 1800-talet och den vitsige, göteborske hovfotografen Aron Jonason. Hans mest kända vits sägs vara ett svar på kung Oscar II:s kommentar om hans fotoblixtar: ”Ja, blixtrar den ene så åskar den andre”. Kungen lät utnämna honom till ”Storvitsir”.

  Göteborgaren Ulf Benkel, författare till boken De 250 bästa ordvitsarna, rekapitulerar historien i sin bok. Hans offentliga ordvitsande började på bloggen Göteborrrg, men har flyttat till Twitter. Numera föreläser Benkel om ordvitsar och håller vitsskolor. Han säger att ordvitsande är ett sätt att tänka, som går att lära sig.

  – Vitsandet är en väldigt stor del av den göteborska självbilden. I Göteborg finns en konstig uppfattning om att vitsar ska vara dåliga och gärna jättekrystade. Jag är mycket mer förtjust i bra vitsar. I England har ju ordvitsar, puns, en helt annan status, säger han.

  Har ordvitsarna oförtjänt dåligt rykte?

  –Ja, och lite tror jag det beror just på att så många göteborgare underblåser att vitsar ska vara dåliga. Då får det lite bonnläppsstämpel.

  Ulf Benkel tycker sig dock se en förändring. Orsaken tillskriver han till stor del På spåret-profilerna Kristian Luuk och Fredrik Lindström, som tog över programmet från den folkkära duon Ingvar Oldsberg och Björn Hellberg.

  –Hippfaktorn på vitsar har höjts de senaste åren.Det känns som att något hände när Luuk och Lindström tog över. Jag tror det har funnits många garderobsvitsare innan dess. På Twitter finns ju hur många ordvitsare som helst och det är ju inga bondkomiker med keps utan mediepersonligheter, säger Ulf Benkel.

  Vi återvänder till Bio Rio där delmoment nummer två av tre, Rapid word, just har avslutats. I detta gäller det att spontanvitsa kring bilder man aldrig har sett förut och publiken bestämmer vilka som åker ut genom att klappa eller bua.

  Tobbe Ström och Mattias Boström gick segrande ur striden – och får därmed varsin biljett till SM-finalen. För att utse en Stockholmsvinnare blir det ”elektrisk final mellan Boström och Ström” som får ”speedvitsa” kring olika bilder. En månlandning knäcker Boström medan Ström klipper till med ”Hans ena arm ser ut att vara Armstrong”, och tar hem fajten.

  Efteråt är Tore Kullgren besviken över att ha stupat i semifinalen:

  –Lite bittert är det. Men man får ligga i hårdträning till nästa år, säger han.

  Hur tränar man?

  –Enda sättet är att vitsa så mycket man kan. Jag skriver studentspex, så på våra manusmöten sitter man bara och kommer på ordvitsar.

  Pernilla Hammargren är också lite besviken över att hon inte gick vidare. Och hon är förvånad över att så få kvinnor var med och tävlade.

  –Jag jobbar inom stand-up också, där är det ju många tjejer. Men just ordvitsade har kanske en gubbstämpel, säger hon.

  Mattias Boström och Tobbe Ström pustar ut och gläds över sina finalplatser. Men Mattias grämer sig över bilden av ett kassaskåp som han bommade:

  –Jag hade ingenting, inte en siffra rätt.

  Han skrattar.

  –Det är nu de kommer.

  Claes Engholm, som vann SM i ordvits förra året, vågar inte räkna med att ta hem titeln igen. Men han går på högvarv för att ”värma upp synapserna”. När jag tar fram pennan och slår på bandspelaren hoppas han att han inte ska bli utsatt för ”pennalism” och lovar att försöka ”lägga band” på sig. Taktiken inför finalen är följande:

  –Jag ska se till att kunna sjunka med flaggan i topp om jag har tagit mig vatten över huvudet, säger han.

  SM-final på Bio Rio i kväll klockan 20.30.

  Ordvitsexperten Ulf Benkels vitsskola i tio steg:

  1
  ”Rena” vitsar

  Mening som kan tolkas på två sätt och är språkligt korrekt. ”De storvuxna enäggstvillingarna var jättelika.”

  2
  Vitsar med ”hittepå-ord”

  Låtsasord används då man inte får till ren dubbeltydighet. ”Hur många bor i Tyskland? Gör-many.”

  3
  Homofon-vitsar

  Ord som stavas olika men låter lika. Bäst i tal. ”Där uppe där det är tänt, där har jag släkt (släckt).”

  4
  Homograf-vitsar

  Ord som stavas lika men uttalas olika. Bäst i skrift. ”Trots att Sverige inte är en diktatur så är ändå många av uppgifterna på deklarationsblanketten förtryckta.”

  5
  ”Byggkloss”- vitsar

  Ord som går att sätta ihop och ta isär på olika sätt, genom att flytta bindestrecket. ”Att fixa väckningen på semestern är ofta en ren resursfråga (res-ur).”

  6
  Två blir ett – ett blir två

  Ord som i en mening används som två, eller tvärtom. ”Om man är i Japan och har ont om pengar så får man hålla i yen (igen).”

  7
  Frasvitsar

  Fasta fraser tolkas bokstavligt. ”Några demonstranter har lagt sig framför en bil. Polisen vet inte vilka som ligger bakom.”

  8
  ”Hack-i-skivan- vitsar”

  Samma, eller liknande, ord upprepas flera gånger, med hyfsat begripligt resultat. ”Jag står ut med att knycka stolar. Men palla palla pallar!”

  9
  Motsats-vitsar

  Bygger på motsatsord: ”Det är ju inte så kul om ens övergångsålder följs av en undergångsålder.”

  10
  Pseudo- synonymer

  Ord där enskilda beståndsdelar betyder samma sak, men helheten något annat. ”Är glädjedödare samma sak som lustmördare?”

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X