Annons
Ledare

Jonatan Lönnqvist:Vad är nyttig kultur?

Konstnären Makode Lindes utställning 'Makode Linde' på Kulturhuset i Stockholm. Utställningen kallades ursprungligen 'Negerkungens återkomst' men döptes om av Kulturhuset. Alla besökare måste sätta på sig en mask eller papperspåse på huvudet.
Konstnären Makode Lindes utställning 'Makode Linde' på Kulturhuset i Stockholm. Utställningen kallades ursprungligen 'Negerkungens återkomst' men döptes om av Kulturhuset. Alla besökare måste sätta på sig en mask eller papperspåse på huvudet. Foto: Henrik Montgomery / TT NYHETSBYRÅN
Under strecket
Publicerad

Svenska museer är på väg att bli som gamla människor vilka tror att alla andra är intresserade av att höra om deras krämpor. I stället för att erbjuda besökarna upplevelser som talar över gränser och barriärer, ska nya målgrupper lockas genom att vi ältar västerlandets försyndelser genom historien.

Detta var ett av litteraturvetaren Johan Lundbergs budskap när hans bok ”Det sista museet” (Timbro) diskuterades i ett panelsamtal med religionshistorikern Eli Göndör och konstnären Makode Linde (12/5).

Annons
Annons
Annons