Annons
X
Annons
X

Vad är hett inom teknik just nu?

Katarina Larsson, nybakad civilingenjör inom datateknik, har utsetts till årets it-tjej 2011. Utmärkelsen är instiftad av Microsoft i‑syfte att inspirera tjejer att söka sig till it-branschen.

–Mobila applikationer vill ju alla ha nu, men det pratas också mycket om så‑kallade cloudlösningar i‑branschen.

Tekniska utbildningar är ofta mansdominerade, hur lockar man fler tjejer till teknik- och it-utbildningar?

–Många ser nog inte datalinjerna som ett alternativ. Jag tror att man måste informera redan på gymnasiet om vad man faktiskt kan göra om man är utbildad inom informationsteknologi. Många av de coolaste arbetsplatserna jobbar ju med it, till exempel Spotify.

Annons
X

Vad fick dig att välja it?

–Jag har alltid vetat att jag ville bli civilingenjör, under utbildningen upptäckte jag att jag gillade programmering eftersom det är väldigt kreativt. Man skapar ju hela tiden, till exempel hemsidor och mobilappar.

Vad gör man under ett år som it-tjej?

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  –Praktiskt innebär det att jag får åka på en teknikmässa i Europa. Men jag vill också jobba med att nå ut till unga människor, och kanske inte bara tjejer, och få dem att förstå att it är för alla. Jag vill förmedla att det inte är så svårt med datateknik som alla tror.

  Hur ser dina framtidsplaner ut?

  –Just nu jobbar jag som it-konsult på ett företag i Stockholm. Men på sikt vill jag nog jobba utomlands på någon sorts ledarposition. Gärna i New York. Det är mitt mål men det kanske inte kommer att hända just nu.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X