Annons

Mats Burström:Vad är en kruka på museum mot en skärva i jorden?

Arkeologerna är ett slags moderna efterföljare till antikens mytiska underjordsvandrare, vilket ger utgrävningen och det som plockas upp ur jorden en kulturell laddning utöver det vetenskapliga.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Som arkeolog upphör man inte att förvånas över det intresse utgrävningar väcker. Man hinner knappt börja gräva förrän de första besökarna uppenbarar sig från ingenstans och nyfiket undrar vad som pågår. Minsta stenansamling eller färgskiftning i jorden drar till sig uppmärksamhet och föranleder frågor. Ingenting som plockas upp ur marken tycks vara för litet eller oansenligt för att studeras i detalj. För den grävande arkeologen är situationen mycket tacksam. Få andra vetenskaper har förmånen att i ett så tidigt skede av forskningsprocessen mötas av ett så stort publikt intresse.

Flertalet arkeologiska fynd återfår aldrig den laddning som de hade när de just lyfts ur jorden. Den leriga keramikskärva som väcker allmänt intresse när den förevisas vid schaktkanten har betydligt svårare att engagera när den rengjord och hoplimmad till ett helt kärl återfinns i en museimonter. Den initiala förtrollningen är bruten.

Annons
Annons
Annons