Annons

Vad är egentligen backstop-planen?

Allt som syns av den tidigare gränsen mellan republiken Irland och Nordirland här är färgen på vägmarkeringarna. Frågan om en ny "hård gräns" på den irländska ön har visat sig vara den hårdaste brexitnöten att knäcka.
Allt som syns av den tidigare gränsen mellan republiken Irland och Nordirland här är färgen på vägmarkeringarna. Frågan om en ny "hård gräns" på den irländska ön har visat sig vara den hårdaste brexitnöten att knäcka. Foto: Peter Morrison/AP/TT

Boris Johnson kräver den ska rivas upp. EU säger att det inte blir något avtal utan den. Vad är egentligen backstop-planen för någonting?

Under strecket
TT
Publicerad

Kortfattat är den så kallade backstop-planen en garanti för att det inte införs några gränskontroller på den irländska ön efter att Storbritannien har lämnat EU – något som både Storbritannien och EU säger är av största vikt. Nödlösningen kickar in om EU och Storbritannien inte lyckas hitta någon annan lösning på gränsproblemet när de, efter brexit, förhandlar om sin framtida relation. I så fall blir hela Storbritannien kvar i EU:s tullunion och Nordirland tvingas fortsätta acceptera vissa av reglerna på EU:s inre marknad.

Gränsproblemet beror på tre oförenliga ståndpunkter: Storbritannien vill lämna EU:s inre marknad och tullunion, EU vill kunna kontrollera varor som kommer från länder utanför den inre marknaden och tullunionen, och båda parterna vill förhindra att en hård gräns uppstår på den irländska ön.

Annons
Annons
Annons