Vad är det som gör Långban så unikt?

Schakt i Långban.
Schakt i Långban. Foto: Mikael Gustafsson/TT

”Jag har hört att värmländska Långban är en världsunik plats på grund av vad som finns i marken där. Hur ser den historiska bakgrunden ut? Eller rör det sig mer om geologi än historia?”

Under strecket
Publicerad
Annons

Svaret är att Långban är en intressant plats av både historiska och geologiska skäl, men det är de sistnämnda som gör orten unik. Ytterst få platser på jordklotet är lika rika på mineral som denna. Omkring 270 fynd av olika mineral har hittills registrerats – järn, mangan, bly, koppar, antimon, arsenik, barium, beryllium, bor, fluor, fosfor, klor, titan, vanadin, med flera. Bergarterna, som bildades för ca 1,9 miljarder år sedan, för att sedan omvandlas, har dragit till sig stort intresse från den geologiska vetenskapen.

Långban är så kallad typlokal (det vill säga plats för det första vetenskapligt beskrivna och namngivna exemplaret av mineralen ifråga) för inte färre än 69 mineral, och mer än ett dussin mineral har endast påträffats här. I Naturhistoriska riksmuseet finns över 20 000 mineralprover från Långban.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons