X
Annons
X

Vad är det för skillnad på olika redningar?

SvD:s Ingrid Eriksson besvarar dina frågor om matlagning.

undefined
Foto: JUREK HOLZER

Fråga:

I en del recept används vetemjöl till redning, i andra potatismjöl, arrowrot eller maizena. Vad är skillnaden? Och ska man använda samma mängd om man exempelvis tar maizena istället för arrowrot?

/Ove Karlsson

Annons
X

- - -

- - -

Svar:

En sås som reds med vetemjöl blir lite grumlig och det passar i såser med mjölk eller grädde. Maizena ger mindre grumlighet och passar bra i skysåser och grytor. Arrowrot ger en helt klar redning, något som man ofta eftersträvar i en wok eller andra asiatiska rätter och i ljusa skysåser. Potatismjöl används oftast i soppa och kräm med frukt och bär.

Det går åt samma mängd vetemjöl som maizena för en redning. Använder man arrowrot går det åt knappt hälften jämfört med vetemjöl och maizena.

matfragan@svd.se mailto:matfragan@svd.se
Annons
Annons
X
Annons
X
Foto: JUREK HOLZER Bild 1 av 1
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X