Vad alla föräldrar borde veta när det coronakrisar

Välj dina strider, råder psykologerna och författarna Kajsa Lönn Rhodin och Maria Lalouni.
Välj dina strider, råder psykologerna och författarna Kajsa Lönn Rhodin och Maria Lalouni. Foto: Henrietta Asplund

Det går att bli ett team i sitt föräldraskap, trots olika åsikter om vad som är bäst för barnen. Att skapa tid för relationen, välja sina strider och visa empati för varandra, är några vägar dit.

Under strecket
Publicerad
Föräldraprogrammet ABC  (Alla barn i centrum) går i korthet ut på att öka tiden då man är helt närvarande tillsammans med barnen, ge dem mycket positiv uppmärksamhet och samtidigt dra ned på tjat och skäll.

Föräldraprogrammet ABC (Alla barn i centrum) går i korthet ut på att öka tiden då man är helt närvarande tillsammans med barnen, ge dem mycket positiv uppmärksamhet och samtidigt dra ned på tjat och skäll.

Foto: Jens Büttner/TT
Annons

Skärmar, läxor, måltider och sovrutiner är vanliga orsaker till konflikter i en familj. Har man som föräldrar olika åsikter om vilka regler som ska gälla kan det vara svårt att hitta fungerande lösningar. Med en pågående coronakris ovanpå det, där många familjer är hemma tillsammans större delen av dagarna, ställs saker på sin spets.

Hur kan man som föräldrar lära sig att jobba ihop när det verkligen gäller?
– Välj dina strider. Tillsägelser och tjat gör bara att man hamnar i onda cirklar som resulterar i fler konflikter. Försök att växla fokus och se och uppmuntra det som fungerar istället, säger psykologen och psykoterapeuten Kajsa Lönn Rhodin.
– Sänk kraven. I en så svår situation som vi befinner oss i nu får vi försöka ha större överseende med varandra. Fundera över vad du själv kan förändra och vad du behöver acceptera, säger psykologen och forskaren Maria Lalouni.

Annons
Annons
Annons