Vad 17? Är den 16:e nummer 47?

Är vissa tal
vanligare än andra? Ja, i alla fall i Googles sökmotor. Och idag, årets 47:e dag, kan vi konstatera att 47 är det femte vanligaste på denna lista.

Under strecket
Publicerad
ILL_ THOMAS MOLÉN
Foto: ILL_ THOMAS MOLÉN
Annons

Talmystik har man sysslat med sedan antiken. Primtal som 47 (delbart med 1 och sig självt) har alltid fascinerat och man har med datorers hjälp hittat enorma primtal långt bortom vanlig fattningsförmåga, som bland annat används till mer inbrottssäker kryptering. Och om 47 är det goda talet, skulle 74 kunna vara det onda, som enligt grafiken förekommer 666 gånger – ibland kallat djävulens tal (eg vilddjurets tal i Bibeln).

Men varför 47 och inte 53? En del påstår att det började 1964 med en mattelärare på Pomona College i USA, som brukade visa att alla tal är lika med 47 och bad sina elever att leta efter siffran. ”Jag tror inte på tomten, men efter att ha kommit till Pomona, tror jag benhårt på 47”, skriver redaktören för deras hemsida. Talets popularitet har sedan spritt sig via tv-serier som Star Trek och Alias. Och det finns ett 47-sällskap som rapporterar ”bevis” till www.47.net. Så möjligen är 47:ans popularitet självgenererande?

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons