Recension

Vicky Cristina ­BarcelonaVacker och vilsen kärlek

Still going strong. Den snart 73 årige Woody ­Allen är piggare än någonsin. Hans fyrtiotredje film har blivit en av hans allra bästa, en förtvivlat svart och berusande lätt kärlekskomedi.

Under strecket
Publicerad
Annons

”The heart wants what the heart wants”, det vill säga: hjärtat fattar sina egna beslut. Så talade en gång Woody Allen när världen och möjligen även hans fru, Mia Farrow, frågade efter en kommentar till det faktumet att han hade förälskat sig i sin unga, adopterade styvdotter, Soon-Yi Previn. Det var kanske inte så lämpligt, det var kanske inte så praktiskt, men hjärtat lyssnar varken till den allmänna opinionen eller till det sunda förnuftet. Det går sin egen väg.

Ungefär detta är även temat för Allens nya film, en på en gång förtvivlat svart och berusande lätt komedi, där två amerikanskor med två helt olika förhållningssätt till kärleken spenderar en sommar i den katalanska metropolen och upplever både vällust och smärta, dels var för sig, dels i komplicerade kombinationer. Problemet är ju, som det ska visa sig, inte bara det att hjärtat är självsvåldigt. Hjärtat är dessutom nyckfullt och opålitligt, vill än det ena, än det andra. Det hungrar sällan efter stabilitet och långsiktiga lösningar.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons