SnöstormVäcker en längtan efter doft av vässad blyerts

Författare och journalisten Augustin Erba (född 1968) har tidigare skrivit hyllade romanerna ”Ensamhetens broar” och ”Blodsbunden”. Han är också verksam som redaktör på Dagens Nyheter.
Författare och journalisten Augustin Erba (född 1968) har tidigare skrivit hyllade romanerna ”Ensamhetens broar” och ”Blodsbunden”. Han är också verksam som redaktör på Dagens Nyheter. Foto: Sara Mac Key

Romantiskt möte på tåg är ett inte helt ovanligt scenario i fiktionen. Här sker det i höjd med Mjölby. Och Erba litar med all rätt på romanens kraft när han skildrar hur minnen kan slunga oss bakåt i tiden.

Under strecket
Publicerad
Annons

Tomas är åtta år när han bestämmer sig för att han aldrig ska älska någon. Det går åt skogen, förstås. När han ungefär tio år senare börjar läsa teknisk fysik på KTH träffar han Livli – och faller handlöst. Då har han ett decennium av otrygghet, utsatthet och övergivenhet i bagaget. Förälskelsen ska komma att bli både frigörande och smärtsam.

Augustin Erbas tredje roman, ”Snöstorm”, börjar egentligen någon annanstans, i en annan tid: på ett stillastående tåg utanför Mjölby. Då är Tomas kring fyrtio. Där, i det litterärt användbara tågstoppet, möts Tomas och Livli för första gången på tjugo år. Det är en madeleinekaka av den brutalare sorten, som slungar Tomas tillbaka i tiden, men dörren till minnena är också en klassisk romaningång. Den fungerar, dessutom väldigt bra.
”Snöstorm” är en roman som förlitar sig på just romanens kraft, på att skapa en värld för läsaren att träda in ien annan än den utanför boken. En lisa för själen i vår autofiktiva era, vill jag instinktivt skriva, men det handlar egentligen inte om graden av fiktion. Vad eller hur mycket som är sant, i bemärkelsen ”möjligt att biografiskt bekräfta”, är inte det relevanta: att överhuvudtaget slippa fundera över det är poängen. Som läsare längtar jag efter att få kliva in i, och förhålla mig till, romanens sanning.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons