Annons

”Vaccinera alla äldre – staten bör ta ansvaret”

Foto: Science Photo Library/TT

Kostnaden för ett nationellt äldrevaccinationsprogram är en liten summa i den statliga ekonomin – men väldigt viktig för möjligheten till en frisk ålderdom. Det är dags att gå från ord till handling, skriver Barbro Westerholm med flera debattörer.

Under strecket
Publicerad

Avsaknaden av ett strukturerat vaccinationsprogram för äldre i Sverige leder till tusentals onödiga dödsfall årligen – enligt Folkhälsomyndigheten kan överdödligheten i influensa vara upp till 3000 personer under en influensasäsong. Med en befolkning där över två miljoner invånare är över 65 år, och därmed i en extra utsatt riskgrupp, är det viktigt att regeringen fattar det beslut om ett särskilt nationellt vaccinationsprogram som sedan länge behövs.

Att vaccinationsprogram hjälper vet vi. Det finns ett stort vetenskapligt stöd för att ett strukturerat vaccinationsprogram som innehåller säsongsbunden influensa, pneumokocksjukdom, difteri, stelkramp och bältros ger samhällsekonomiska besparingar och minskad dödlighet bland äldre och riskgrupper.

Annons
Annons
Annons