Vaccinationspass för evenemang från 1 december

Socialminister Lena Hallengren (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell håller pressträff om åtgärder kopplade till covid-19-pandemin. Med på distans var kulturminister Amanda Lind (MP).
Socialminister Lena Hallengren (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell håller pressträff om åtgärder kopplade till covid-19-pandemin. Med på distans var kulturminister Amanda Lind (MP). Foto: Jessica Gow/TT

Regeringen inför vaccinationsbevis för evenemang inomhus med fler än 100 personer från den 1 december. Alla över 18 år som vill gå på till exempel teater, konsert eller idrottsevenemang omfattas.

De verksamheter som inte kontrollerar vaccination kan behöva införa deltagartak igen.

Under strecket
TT
Publicerad
Annons

Åtgärden införs för att förhindra en ökad smittspridning. Folkhälsomyndigheten har sett hur smittotalen gått upp i till exempel Nederländerna, Österrike och Danmark på senare tid – trots en hög vaccinationstäckning.

Vaccinbevisen ska kunna börja användas den 1 december. Det kommer att krävas två doser för att få ett giltigt bevis som gäller för offentliga tillställningar och allmänna sammankomster, som det heter i lagen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons