Annons

Vaccin närmar sig Sverige: ”Startskott i januari”

Vaccinläget beskrivs som ljust efter ett race som saknar motstycke mellan världens läkemedelsbolag.
Vaccinläget beskrivs som ljust efter ett race som saknar motstycke mellan världens läkemedelsbolag. Foto: Sakchai Lalit/AP

Tre möjliga coronavaccin har presenterats för världen på ett par veckor. På måndagen kom även AstraZeneca med hoppingivande vaccinnyheter. ”Det är nu fullt rimligt att Sverige kan börja vaccinera i mindre skala i januari,” säger en vaccinexpert till SvD.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Matti Sällberg, professor på KI tror att Sverige kan börja vaccinera i mindre skala i januari.

Foto: Carolina Byrmo/ TT

GENÈVE Nu haglar hoppingivande vaccinnyheter. På ett par veckor har tre läkemedelsjättar presenterat delresultat som tyder på verksamma vaccin mot covid-19. Först ut var amerikanska Pfizer och Biontech som uppgav att deras coronavaccin skyddar till över 90 procent.

En vecka senare meddelade det amerikanska läkemedelsbolaget Moderna att deras vaccin skyddar till 95 procent efter andra dosen. På måndagen kom också svensk-brittiska AstraZeneca som tillsammans med Oxford University utvecklat ett coronavaccin som uppges skydda till 70 procent. Däremellan har Ryssland presenterat det ryska vaccinet Sputnik V, som hävdas ge 92 procents skydd. I hasorna på dessa bolag ligger flera andra vaccintillverkare.

Annons
Annons
Annons