Annons

Vaccin har minskat farliga cellförändringar

Sedan 2010 erbjuds alla flickor i Sverige en hpv-vaccination när de är 10–12 år gamla. I Blekinge erbjuds även pojkar vaccinet, sedan alldeles nyligen.
Sedan 2010 erbjuds alla flickor i Sverige en hpv-vaccination när de är 10–12 år gamla. I Blekinge erbjuds även pojkar vaccinet, sedan alldeles nyligen. Foto: Heiko Junge/TT

Den rutinmässiga vaccineringen mot humant papillomvirus (hpv) har dramatiskt minskat antalet farliga cellförändringar hos unga kvinnor i Skottland. På grund av så kallad flockimmunitet har även ovaccinerade kvinnor dragit nytta av satsningen, visar forskning.

Under strecket
Johan Nilsson / TT
Publicerad

Sedan 2010 erbjuds alla flickor i Sverige en hpv-vaccination när de är 10–12 år gamla. Syftet är att skydda mot humant papillomvirus som överförs sexuellt och som senare i livet kan orsaka livmoderhalscancer.

I Sverige har man ännu inte börjat se någon effekt på förekomsten av livmoderhalscancer, eftersom det inte har gått tillräckligt lång tid. I Skottland, däremot, påbörjades den allmänna vaccineringen två år tidigare och på lite äldre barn och där kan man nu konstatera att antalet farliga cellförändringar på unga kvinnors livmoderhalsar (cervix) minskat dramatiskt, något som sätts i samband med vaccinprogrammet.

Annons
Annons
Annons