Annons
X
Annons
X

Vab-intyg gav ingen besparing

Regeringens nya krav på intyg vid vård av barn har lett till betydligt mer byråkrati och administration hos Försäkringskassan.

(uppdaterad)

Men någon effekt på fusket har intyget inte haft, visar siffror som TT tagit del av.

Kravet på ett intyg från skolan eller förskolan infördes den 1 juli förra året efter uppgifter om fusk med den tillfälliga föräldraförsäkringen. I lagförslaget som togs av riksdagen i maj förra året hänvisade regeringen till undersökningar som visar att fusket med tillfällig föräldrapenning omfattar 216-650 miljoner kronor varje år.

En vanlig form av fusk, enligt Försäkringskassan, handlade om att föräldrar begärde ersättning för fler dagar än de faktiskt hade varit hemma med barnet.

Annons
X

Men siffror från Försäkringskassan som TT tagit del av visar att det inte skett någon förändring i hur många dagar föräldrarna begär ersättning för sedan intyget infördes.

Jämför man februari i år med samma månad förra året tog föräldrarna till och med ut lite mer, 2,82 dagar mot 2,73 då.

– Jag tycker att man ska avskaffa intyget. Det ger inte effekt. Det är en kollektiv bestraffning av alla småbarnsföräldrar för att några fuskar och det kan man hitta andra vägar att komma åt, säger Veronica Palm, Socialdemokraternas talesperson och vice ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Intygskravet har lett till ökad administration hos Försäkringskassan, som helst skulle ha velat ha ett annat kontrollsystem.

  – Det är klart att det ökat administrationen. Just nu har vi till exempel mellan 40 000 och 50 000 ärenden där det inte finns någon begäran, bara ett intyg. De ska följas upp och påminnas om, och det har ju aldrig hänt förut, säger Henrik Määkinen som är controller på Försäkringskassan.

  Till det kommer runt 70 000 ärenden där föräldrarna skickat in en begäran om ersättning men inget intyg.

  Christina Lucas/TT
  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X