Annons
X
Annons
X

V vill ändra grundlagen

Vänsterpartiet vill ändra grundlagen för att göra det svårare att sälja kommunal och landstingskommunal egendom, det inleder partiledare Jonas Sjöstedt en pressträff i Visby med.

Av TT
(uppdaterad)
Jonas Sjöstedt (V).
Jonas Sjöstedt (V). Foto: SCANPIX

Partiet föreslår att det ska krävas tre femtedels majoritet eller två beslut med ett mellanliggande val för att en kommun ska kunna sälja exempelvis en skola till en privat koncern.

– Det finns i grundlagen ett skydd för den privata äganderätten, och det är fullt rimligt. Men det finns inget skydd i grundlagen för det som vi äger gemensamt. Det är möjligt att slumpa bort det, och det är precis vad som har skett, sade Jonas Sjöstedt.

Det enda förslag som Vänsterpartiet lanserar i Almedalen är kravet på ett grundlagsskydd för gemensam egendom.

Annons
X

– Vi vill lägga in en broms, en sorts tankepaus, sade Sjöstedt.

Han tog som exempel på försäljningar i Stockholm, som inneburit förluster för skattebetalarna. Vårdcentralen Serafen såldes för 700 000 kronor, och såldes senare av de nya ägarna för 20 miljoner kronor.

– Mellanskillnaden är vår förlust. Nu vill man ompröva den här politiken i Stockholm. Man säger att det var ett misstag. Med vårt förslag hade man inte behövt göra det misstaget, sade Sjöstedt.

Jonas Sjöstedt lovar också väljarna att Vänsterpartiet inte kommer att delta i en rödgrön regering om dagens privatiseringspolitik inte upphör.

– Jag har uttryckt det så här. Vi kommer inte att sitta i en regering som fortsätter dagens privatiseringspolitik. Och för oss räcker det inte med kosmetiska förändringar. Vi vill rulla tillbaka de privata vinsterna i framför allt sjukvård, äldreomsorg och skola. Det är ett tydligt besked från oss och för den här politiken har vi ett stort stöd.

LÄS MER: Fler nyheter om Almedalsveckan

Därför misslyckadesintervjun med Bildt svd.se WEBB-TV | Fridolin om #mittförstajobb svd.se Gudrun Schyman kokar mot Åkesson svd.se Nu berättar Reinfeldt om #mittförstajobb svd.se SvD MÖTER | ”Två klena år för Sverige” svd.se Läs allt om Almedalen på SvD:s specialsajt svd.se Se specialsajt om Almedalen svd.se Se specialsajt om Almedalen svd.se

Stockholm TT

Annons
Annons
X

Jonas Sjöstedt (V).

Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X