Annons

V: Vi står upp för rätten till asyl

Christina Höj Larsen.
Christina Höj Larsen. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Krisen i landets kommuner och regioner beror inte på flyktingmottagandet – det är ett resultat av en åldrande befolkning och ökad ojämlikhet. Sverige ska vara en klar och tydlig röst för asylrätt och mänskliga rättigheter, skriver Vänsterpartiets Christina Höj Larsen.

Under strecket
Publicerad

I dagarna sammanträder den parlamentariska kommittén för en framtida migrationspolitik igen. Kommittén ska ta fram en asyllagstiftning som ska ta vid när den tillfälliga lagen löper ut sommaren 2021. Därmed finns det nu en möjlighet att ersätta ett signalpolitiskt hafsverk med en human och rättssäker lagstiftning som ger skydd åt den som behöver och goda förutsättningar att starta ett nytt liv i Sverige. Vänsterpartiet presenterar här våra utgångspunkter i förhandlingarna.

Vänsterpartiet vill se en migrationspolitik som grundar sig i asylrätten, i solidariteten mellan människor och i en robust välfärd. Dessa utgångspunkter är inte luftiga löften. De placerar Vänsterpartiet tydligt i de grundläggande politiska konflikter som skär igenom debatten i Sverige och övriga västvärlden: konflikten om fördelningen av samhällets resurser och konflikten mellan solidarisk vänsterpolitik och reaktionär nationalism.

Annons
Annons
Annons