Annons
X
Annons
X

V utlovar besked om samarbete inom kort

Ett stopp för vinster i välfärden är ett av Vänsterpartiet viktigaste löften inför valet 2014, sade Jonas Sjöstedt i sitt förstamajtal. Inom en snar framtid ska partiet också ge besked om sin syn på ett nytt rödgrönt samarbete. Det avslöjar partisekreteraren Aron Etzler.

[object Object]
Jonas Sjöstedt (V) höll sitt första majtal. Foto: SCANPIX

För Jonas Sjöstedt var det ”en fantastisk känsla” att hålla förstamajtal i Kungsträdgården, i egenskap av partiledare. Han tycker att den ”politiska vinden har vänt”, och hyser gott hopp om att vinna nästa val.

– Vi har en trött, och en visionslös, och en lite gnällig regering i det här landet. De har slut på idéer, sade Jonas Sjöstedt.

Till publikens stora jubel fick Jan Björklund (FP) - ”mannen som alltid kommer 20 eller 30 år för sent med sina förslag” - symbolisera misslyckandet.

Annons
X

– Det är han som vill att vi går med i Nato, när vi inte har någon fiende längre.

Efter fem år med regeringen Reinfeldt sitter Sverige fast i ”massarbetslöshetens skruvstäd”, konstaterade Jonas Sjöstedt från talarstolen. Vänsterpartiet har ett recept, sade han.

– Vi vill investera, i stället för att låta de rikaste konsumera. Det är skillnaden mellan höger- och vänsterpolitik.

– Vi vill att full sysselsättning ska vara målet för hela den ekonomiska politiken, fortsatte Vänsterpartiledaren.

Förslagen i den budgetmotion som offentliggörs i dag kan ge totalt 120 000 nya jobb, enligt Jonas Sjöstedt. Delar av paketet finansieras med den extra bankskatt som partiet vill att de fyra storbankerna ska betala under 2013.

– Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov.

Men om det ska blir ”verklig skillnad” behövs Vänsterpartiet i regeringen, deklarerade Jonas Sjöstedt.

– Allra mest behövs vi i vänstern när det handlar om privatiseringar och privata vinster i välfärden. Här är det bara vi som står för det rätta solidariska alternativet.

I sitt tal pekade Jonas Sjöstedt ut ett av partiets viktigaste vallöften.

– Varje skattekrona ska gå till välfärden, ingen skattekrona ska gå till de privata profitörerna.

Den rödgröna allians som bildades inför valet 2010 är upplöst. Varken Stefan Löfven, Gustav Fridolin, Åsa Romson eller Jonas Sjöstedt har givit besked om hur de ser på sin relation framöver.

Men Vänsterpartiet ska inom kort lägga fast en strategi, berättar partisekreteraren Aron Etzler.

– Det är oklart vad sossarna och Miljöpartiet kommer att vilja, men jag tror att det relativt snabbt kommer att vara väldigt tydigt vad Vänsterpartiet vill. Det här är en av de första saker vi tar itu med.

Redan i höst ska partiföreningarna inleda en diskussion om regeringsfrågan.

– Under vintern 2012-2013 ska vi ha regionala konferenser. Vi kommer också att vända oss utåt från början, och ta varje chans vi får att prata med människor som inte är politisk engagerade om vad deras förhoppningar är.

Varför är regeringsfrågan en av de första ni tar itu med?

– Det är svårt att prata politik överhuvudtaget utan att komma in på alla försämringar som den här regeringen står för. Vi vill vara tydliga och tidiga med vad alternativet är, säger Aron Etzler.

– Folk kommer att vilja ha svar från oss, fortsätter han.

LÄS OCKSÅ:
Ledarskribent: ”Någon talarstolsdemon är han inte”

LÄS OCKSÅ:
Statsvetare: ”Försökte göra V till storstadsparti”

V blir först ut med besked inför 2014 blog.svd.se
Annons
Annons
X

Jonas Sjöstedt (V) höll sitt första majtal.

Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X