Annons

V: Stoppa miljarderna som går till Turkiet

Recep Tayyip Erdoğan.
Recep Tayyip Erdoğan. Foto: AP

Samtidigt som Sverige stoppat vapenexporten till Turkiet fortsätter EU:s mångmiljardrullning till president Erdoğan. Det håller inte. Sverige måste med alla medel stoppa Turkiets krigföring, skriver företrädare för Vänsterpartiet.

Under strecket
Publicerad

Efter påtryckningar från Vänsterpartiet och Liberalerna lade utrikesminister Ann Linde nyligen fram ett förslag om att driva ett vapenembargo mot Turkiet på EU-nivå. I förra veckan fattade Inspektionen för strategiska produkter beslut om att stoppa all export av krigsmateriel till Turkiet med omedelbar verkan. Det är bra. Allt annat vore en skandal av stora mått.

Men ett stopp för vapenexporten räcker inte för att stoppa den despotiska turkiska ledaren Recep Tayyip Erdoğans våldsamma och människorättsvidriga maktambitioner. Sverige måste också verka för en flygförbudszon i norra Syrien och se till att stoppa de stora summor pengar som regimen i Ankara får från Sverige via EU. Det som pågår nu är inget mindre än försök till etnisk resning av de kurdiska byarna i norra Syrien, på gränsen till Turkiet. Det är en fullständigt oacceptabel utveckling.

Annons
Annons
Annons