Annons

Regeringen vill LO-anpassa uppgörelse om las

Regeringen vill lägga den kritiserade las-utredningen åt sidan. I stället ska Svenskt Näringsliv och PTK:s överenskommelse om arbetsrätten bli bas för ny lagstiftning, efter att ha LO-anpassats.

Under strecket
Olle Lindström / TT
Publicerad

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) vid en pressträff om las-utredningen på torsdagen.

Foto: Amir Nabizadeh/TT

Statsminister Stefan Löfven (S) vill lägga las-utredningen åt sidan. Parternas överenskommelse om arbetsrätten är bättre. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Men arbetsgivarna säger nej till att ändra i den mödosamt framförhandlade uppgörelsen – som LO förkastade fem i tolv. "Vi står fast vid den överenskommelsen och några ändringar är inte aktuella. Riksdag och regering har att välja mellan Toijerutredningen och vår överenskommelse med PTK", skriver Mattias Dahl, vice vd på Svenskt Näringsliv en kommentar till TT.

Januariavtalet mellan regeringsparterna Socialdemokraterna och Miljöpartiet samt samarbetsparterna Centerpartiet och Liberalerna slår fast att arbetsrätten ska moderniseras och göras mer flexibel. Om inte fack och arbetsgivare kan komma överens om ändringar i lagen om anställningsskydd ska förslagen från regeringens utredning om arbetsrätten bli lag.

Annons
Annons
Annons