Annons

V-politiker: Vårt parti måste bli mer radikalt

V-ledaren Jonas Sjöstedt.
V-ledaren Jonas Sjöstedt. Foto: Henrik Montgomery/TT

Det är inte vår roll att stötta ett socialdemokratiskt maktinnehav till vilket pris som helst. Vi ska stå för en vänsterpolitik för ett helt annat samhälle – utan kapitalismens orättvisor och klimatförstöring. Det skriver ett flertal vänsterpartister.

Under strecket
Publicerad

Vi önskar en ny och radikalare inriktning för Vänsterpartiet på nästa års kongress. Vi vill med denna artikel skissa på ett alternativ framåt, för att göra oss relevanta som opposition och hantera de utmaningar som vi står inför i framtiden.

I och med att partiledningen släppte igenom en högerregering ledd av Socialdemokraterna lyckades man tillfälligt stoppa en regering stödd av SD, men tog också ett tydligt kliv mot den politiska mitten. Just avsaknaden av politiska alternativ genom en samling i mitten är bland annat det som bidragit till SD:s framväxt. I den snabba vridning mot höger som hela det politiska landskapet undergått de senaste åren, är det viktigare än någonsin med ett stabilt vänsterparti som står för något helt annat och det med tydlighet och skärpa. Det är också tydligt att väljarna just nu inte ser en trovärdig opposition i oss, ens i denna tydliga högerriksdag.

Annons
Annons
Annons