Annons
X
Annons
X

V och mp vill riva upp FRA-lag

Oppositionen är överens om att rösta nej till regeringens FRA-förslag. Men socialdemokraterna svarar inte på om lagen ska rivas upp efter ett maktskifte.

Mer om FRA-lagen

Läs även

Under dagens riksdagsdebatt kommer de tre oppositionspartierna att lägga fram ett gemensamt avslagsyrkande.

Regeringens förslag handlar om att ge Försvarets radioanstalt (FRA) rätt att bland annat avlyssna e-post och telefonsamtal som passerar landets gränser via kabel.

– Propositionen kommer att stå emot ett rent avslag. Då blir det omöjligt för tveksamma borgerliga ledamöter att smita ifrån med någon sorts skenargument, som att man inte vill ta ställning till socialdemokraternas eller vänsterpartiets reservation, säger vänsterledaren Lars Ohly.

Annons
X

Eftersom oppositionspartierna har enats om att yrka avslag på propositionen tycker Lars Ohly att det också är ”rimligt att vi också går till val på att riva upp beslutet”.

– Det här är så omfattande ingrepp i både rättssäkerhet och personlig integritet så det kan man inte bara låta ligga, säger vänsterpartiets ordförande Lars Ohly.

Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson är av samma uppfattning.

– Ja, om nu lagen kommer att genomföras. Men vi hoppas fortfarande kunna vinna omröstningen på onsdag.

Socialdemokraternas partiordförande Mona Sahlin ville på måndagen inte kommentera kravet från de två andra oppositionspartierna. Men partiets rättspolitiske talesman Thomas Bodström säger:

– Partiet har inte tagit ställning, men jag anser att vi ska fortsätta att driva de förändringar av lagen som vi tidigare har krävt. Vi är väldigt försiktiga med att säga vad vi ska göra när vi har vunnit ett val. Vi ska vinna det först.

Lars Ohly ser inga som helst argument för att FRA ska ha möjligheten att avlyssna kabelburen trafik över landets gränser.

– Den här terroristjakten har undanröjt sunt förnuft hos mängder av politiker.

Han underkänner argumentet att den som inte har något att dölja inte behöver vara orolig.

– Har man inget att dölja ska man inte övervakas, så enkelt är det. Övervakning ska ske på brottsmisstankens grund och inte som någon allmänt vedertagen metod.

Håkan Jevrell är statssekreterare i försvarsdepartementet, som har tagit fram förslaget. Han följer den intensiva debatten noga.

– Kritikerna har rätt i så motto att man alltid ska vara försiktig när det handlar om personlig integritet. Man måste ha bra mekanismer för att hantera integriteten, och regeringens uppfattning är att vi har nått dit.

Jevrell anser att den tekniska och säkerhetspolitiska utvecklingen kräver att FRA får möjligheten att avlyssna även information som går via kablar.

– Det här är ett viktigt instrument för svenska säkerhetsintressen både hemma och borta. I den elektroniska världen har informationen krupit ned i kablar. För att behålla en god förmåga på det här området är det här en viktig lagstiftning, säger Håkan Jevrell.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X