Annons

V och MP sågar böteschock: ”Kan ändå inte betala”

På lördagen kunde SvD berätta att Stockholms läns landsting vill chockhöja böterna för fuskåkare i SL-trafiken. Men nu får höjningen kritik från oppositionen, som kallar den ”ett slag i luften”.

– Man får ändå inte in pengarna, säger Gunilla Roxby Cromvall, gruppledare (V) i Stockholms läns landsting.

Under strecket
Publicerad

T-centralen i Stockholm.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1

T-centralen i Stockholm.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1
T-centralen i Stockholm.
T-centralen i Stockholm. Foto: Tomas Oneborg

SvD rapporterade på lördagskvällen om hur den politiska majoriteten i Stockholms läns trafiknämnd vill höja böterna kraftigt för plankare i SL-trafiken. Tre nivåer av böter ska införas, där det högsta bötesbeloppet för dem som fuskar ofta föreslås landa på 2 800 kronor.

Men Miljöpartiet och Vänsterpartiet går kraftigt emot förslaget.

– Det där är gammelmoderat politik. En stor andel av dem som fuskåker är fattiga och kan ändå inte betala böterna. Det här är ett slag i luften. I stället borde man satsa på låga, enhetliga priser, säger Gunilla Roxby Cromvall (V).

Vänsterpartiet vill se fler kontrollanter i trafiken, en ambition som delas av Miljöpartiet. Båda partierna vill även att spärrarna ska tas bort i syfte att minska trängseln.

Annons
Annons

– Tunnelbanan skulle då bli en mer attraktiv plats, säger Malin Karlsson (MP), trafikpolitisk talesperson.

– En öppen spärrlinje skulle lägga ansvaret på resenären. Man checkar in sig själv som på Coop, Ica och Ikea, tillägger Gunilla Roxby Cromvall.

Socialdemokraterna är dock med på tåget när det gäller de höjda avgifterna. (S) vill dessutom gå ett steg längre med biljettkontrollen.

– Vi vill ta tillbaka den i egen regi. Hela systemet har blivit fragmenterat. Vi behöver bättre samordning och insatser där det behövs, säger Talla Alkurdi (S), oppositionslandstingsråd.

Tjänsteföretaget ISS med cirka 9 000 medarbetare i Sverige utför SL:s biljettkontroll. Men enligt Takka Alkurdi missköter företaget sitt uppdrag.

– Trafikförvaltningen skulle göra ett bättre jobb, säger Talla Alkurdi, som även passar på att ge landstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) en känga:

– Moderaterna har inte helhetsbilden klar för sig. Man kräver hårdare tag från vakter, men upplyser inte om det vite på 1 miljon kronor SL ska betala till Arbetsmiljöverket eftersom man inte ordnat fram skyddsrum för väktare, tillägger Talla Alkurdi.

Domen i Högsta förvaltningsdomstolen kom i förra veckan och ”skyddsrum” syftar på de rum som ska finnas till för att ordningsvakter ska ha någonstans att hålla kvar omhändertagna personer.

Moderaterna vill även att väktare ska få rätt att hålla fast plankare – men här poängterar Talla Alkurdi att sådana ingripanden måste ske av personal med rätt utbildning.

– Tjänstemän utan ordningsvaktsutbildning ska inte behöva utsätta sig för den fysiska risk som ett sådant ingripande kan innebära.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons